Unitary Method is that in which for further calculation value of unit (1) is required for further calculation.
Unit means one, mathematically ‘1’.A, An or Per also mean ‘1’.
If we know the value of one then to find value of many we do MULTIPLICATION. Read this problem and the table.
Problem 1: Cost of one mango is $ 4. Find the cost of 8 mangoes.–
One

Many

1

8

$ 4

?

Solution:
As the Cost of 1 mango is $ 4.
Therefor the cost of 8 mangoes is 8×4 = $ 32
Also Watch solution in the video given at the bottom .
If we know the value of many then to find value of one we do DIVISION. Read this problem.
Problem 2: Cost of one mango is $ 4. Find the cost of 8 mangoes.–
Many

One

8

1 
$ 40

?

Solution:
As the Cost of 8 mango is $ 40.
Therefor the cost of 1 mango is 40/8 = $ 5
Also Watch solution in the video given at the bottom .
If we know the value of many then to find value of many we first need to calculate the value of 1.
Note: students of lower classes faces more difficulties in this type of sum of unitary method. But it is very easy. The s only need to know the atone two methods. Because this sum is the combination of the above two methods.
Read this problem.
Problem 2: Cost of 8 mangos is $ 40. Find the cost of 4 mangoes.–
Watch solution in the video.given at the bottom .
Many

Many

8

4 
$ 40

?

Solution:
As the Cost of 8 mango is $ 40.
Therefor the cost of 1 mango is 40/8 = $ 5
Therefor the cost of 4 mango is 4×5 = $ 20
Also Watch solution in the video.